Checklista: Värt att tänka på inför din korttidsuthyrning

Nu under semestertiden tänker allt fler på att ställa ut sina lägenheter för korttidsuthyrning och själva åka iväg till mer badvänliga regione

By Olof KernellFebruary 12, 2024
Checklista: Värt att tänka på inför din korttidsuthyrning
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Nu under semestertiden tänker allt fler på att ställa ut sina lägenheter för korttidsuthyrning och själva åka iväg till mer badvänliga regioner. Har du bestämt dig för att hyra ut din bostad? Roligt – men du ska vara beredd på att det är en lång process som kräver mycket jobb. Att skapa den perfekta hyresbostaden är inget som sker över en natt. Här kommer en liten guide på hur du förbereder ditt näste för uthyrning via Airbnb.

Känn till lagen

Det är enkelt att registrera sin bostad på Airbnb men det är desto svårare att förstå vilka regler som gäller för en själv. Airbnb kommer inte att rabbla upp vilka legala restriktioner som finns i förhållande till just din bostad utan det är något som man måste ta reda på själv. Det är värdens och gästens ansvar att deras vistelse på Airbnb inte strider mot några landslagar. I Sverige kan vi exempelvis inte själva bara hyra ut vår lägenhet utan det krävs ett tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse. Kolla upp vilka regler och lagar som gäller dig och din bostad för att slippa framtida komplikationer!


I de flesta fallen måste det ske vissa justeringar i hemmet innan det är redo för att bli listat. Bara för att du trivs som fisken i vattnet behöver det inte betyda att alla trivs lika bra med din inredningsstil. Det kan vara dags att överväga om man ska anlita en inredningsdesigner som inreder bostaden efter gästernas behov. En modern, luftig och intressant lägenhet kommer att attrahera fler gäster, vilket resulterar i att du kan ta ett högre pris per natt.


Gästernas Bekvämlighet

Innan du öppnar upp ditt hem för de första gästerna är det viktigt att du sätter dig in i hotell-tänket. Vad behöver du om du övernattar någon annanstans än hemma? Hygienartiklar, toapapper och städartiklar ska finnas tillgängliga för alla gäster och dessa bör fylls på mellan olika vistelser. Andra små gåvor– som te och kaffe, badtofflor eller kanske en låda choklad– kan vara det lilla extra som krävs för att man ska få en femstjärnig recension.

Känn till ditt område
Om du har bott i området under en längre tid så har du säkert bunkrat upp med massa lokala tips som kan förgylla dina gästers vistelse. Gör informationen lättillgänglig genom att förbereda ett välkomstpaket med bland annat en karta över området, information om kommunaltrafik, nödnummer och praktisk information om bostaden som brandutgångar och wifi-lösenord. Du kan även inkludera turistbroschyrer och menyer från lokala take-aways för att få gästerna att känna sig som hemma.


Prissättning

När du tror att din bostad är redo för gäster, har det blivit dags för att bli listad. Det viktigaste är att ha grymma bilder och en beskrivande text över vad som gör din bostad speciell(överdriv dock inte!). När det kommer till prissättningen kommer Airbnb att föreslå ett pris under medel för att underlätta för dig att bygga upp en profil med kundrecensioner. Dock är det viktigt att du går med vinst, att driva en förlustaffär ska aldrig vara målet!

Airbnb har revolutionerat bostadsmarknaden och alla är välkomna att få en bit av kakan. Om du tycker att alla steg låter lite för tidskrävande så kan du höra av dig till oss på Guestit, vi hjälper gärna till med allt från fotografering till välkomstpaket. Vi tar med nöje hand om din bostad under semestertiderna och transformerar din lägenhet till ett femstjärnigt hotell!
GuestitBlogsHyra utChecklista: Värt att tänka på inför din korttidsuthyrning

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum